Tweet PST

maandag 29 september 2014

Zuid-Limburg bevrijd van Nazi-regime

In 2014 is het 70 jaar geleden dat Zuid-Limburg werd bevrijd van het Nazi-regime. De bevrijding begon op 12 september 1944, toen geallieerde troepen het dorpje Mesch (gemeente Eijsden-Margraten) binnentrokken. Rondom de viering van 70 jaar vrijheid worden meerdere activiteiten georganiseerd.

De bevrijding begon op 12 september 1944, toen geallieerde troepen het dorpje Mesch (gemeente Eijsden-Margraten) binnentrokken.De omgeving van Mesch en andere dorpen in de gemeente Eijsden-Margraten, zijn sinds de bervijding niet of weinig veranderd.

De omgeving van Eijsden-Margraten is vrijwel hetzelfde gebleven als in 1944. Bezoek deze gemeente en ontdek de omgeving die onze bevrijders voor het eerste op Nederlandse bodem zagen. In Eijsden-Margraten vindt u meerdere oorlgsmonumenten en kunt u een bezoek brengen aan het indrukwekkende Amerikaans Begraafplaats.

Eijsden-Margraten is een uitgestrekte gemeente en telt 15 kernen en 20 buurtschappen. Zuidelijk is Eijsden-Margraten gelegen aan de Nederlands/Belgische grens. Hier grenst Eijsden-Margraten aan het Vlaamse taalgebied. Westelijk vormt de Maas, die bij Eijsden Nederland binnenkomt, de natuurlijke grens tussen Nederland en Wallonië.

Margraten.org is de website met alle informatie over een van de grotere Amerikaanse militaire begraafplaatsen op het Europese vasteland, die algemeen bekend staat onder de naam 'Margraten'.

Op deze website zijn verschillende projecten en initiatieven rond deze begraafplaats samengebracht. Een aantal van deze projecten is in 2011 samengegaan in de 'stichting Memorial Center Akkers van Margraten'. Deze stichting heeft het initiatief genomen tot deze website.

De stichting wil de geschiedenis van en herinnering aan de begraafplaats levend houden. Daarbij gaat de aandacht speciaal uit naar de menselijke verhalen achter de begraafplaats: zowel die van de gesneuvelde Amerikaanse soldaten als die van de ooggetuigen uit Margraten en omgeving, die de begraafplaats zagen ontstaan en waarvan velen een graf hebben geadopteerd.

In heel Zuid-Limburg staan meerder monumenten, gedenktekens en begraafplaatsen die ervoor zorgen dat allen die gevallen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog, nooit zullen worden vergeten.

Zie voor een compleet overzicht  van de ooorlogsmonumenten :  Lijst van oorlogsmonumenten in Limburg (Nederland)


Bevrijding Heerlen

Op 17 september 1944 kwam er een einde aan de Duitse bezetting in Heerlen.

Bron: Rijckheyt.nl | Markt. Amerikaanse tank in het centrum van Hoensbroek.
Bron: Rijckheyt.nl | Markt. Amerikaanse tank in het centrum van Hoensbroek.
Bron: Rijckheyt.nl | Een met vlaggen versierde Oranje Nassaustraat ter gelegenheid van de bevrijding door de Amerikanen.
Bron: Rijckheyt.nl | Een met vlaggen versierde Oranje Nassaustraat ter gelegenheid van de bevrijding door de Amerikanen.
Bron: Rijckheyt.nl | Schaesbergerweg. Heerlenaren verwelkomen hun bevrijders.
Bron: Rijckheyt.nl | Schaesbergerweg. Heerlenaren verwelkomen hun bevrijders.
Bron: Rijckheyt.n | Schaesbergerweg. Heerlense schone omringd door Amerikaanse bevrijders.
Bron: Rijckheyt.nl | Schaesbergerweg. Heerlense schone omringd door Amerikaanse bevrijders.
Bron: Rijkcheyt.nl | Bevrijdingsoptocht Molenberg
Bron: Rijkcheyt.nl | Bevrijdingsoptocht Molenberg


Wat zijn uw herinneringen?

Heerlen Vertelt verzameld herinneringen, verhalen, foto’s en anekdotes over de Tweede Wereld oorlog en de bevrijding.

Heerlen Vertelt (www.heerlenvertelt.nl) heeft de ambitie om de maatschappelijke betrokkenheid voor regionale geschiedenis bij de plaatselijke bevolking te stimuleren.

Enerzijds worden jongeren meer bewust van de regionale geschiedenis, anderzijds worden ouderen meer betrokken bij het vastleggen. Anders dan met archief- of kranten stukken wilt Heerlen Vertelt de geschiedenis vanuit een persoonlijke blik vast leggen.

 

De Slag om de Grebbeberg 1940De Slag om de Grebbeberg (11 mei - 13 mei 1940) is een episode tijdens de Duitse inval in Nederland, die werd gekenmerkt door hevige en bloedige gevechten. Een Duitse legermacht van ongeveer 23.000 man probeerde bij de Grebbeberg ten oosten van Rhenen door de Grebbelinie te breken. Deze werd drie dagen lang tegengehouden door eenheden van het IIe Legerkorps, terwijl het Nederlandse leger reserves liet aanrukken. Op 13 mei mislukte een belangrijke Nederlandse tegenaanval ten noorden van de berg; tegelijkertijd werd op de berg zelf de achterste hoofdstelling onder de voet gelopen en brak het moreel van de reserves, continu bestookt door artillerievuur en die dag ook door duikbommenwerpers, waardoor ze naar het westen wegvluchtten. Er werd besloten de hele Grebbelinie te ontruimen; op 14 mei werd het Veldleger succesvol op het oostfront van de Vesting Holland, de Nieuwe Hollandse Waterlinie, teruggenomen.


Battle Of Arnhem in Color

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

G ads

Maastrichtse Jennifer Romen voor de derde keer wereldkampioene hiphop Solo Adults

De 21 jarige Maastrichtse Jennifer Romen is vrijdag voor de derde keer wereldkampioene hiphop geworden in de categorie Solo Adults in het Oostenrijkse Graz. De Maastrichtse super dans ster werd vorig jaar ook al wereldkampioen in het Italiaanse Rimini en in 2013 behaalde ze eveneens de wereldtitel. Jennifer Romen heeft een eigen dansschool (USDA) in Maastricht.

Ontdek je plekje Heerlen

Heerlen vroeger

Het Maankwartier in Heerlen = weggegooid geld

Heerlen Anno 2018

Zuid Limburg Facts

Heerlen

50° 54' 0" N / 5° 59' 0" E

Heerlen, Netherlands

Region: Limburg
Country: Netherlands
Latitude: 50.9
Longitude: 5.9833333

Zuid-Limburg is strategisch gelegen in het hart van de euregio Maas-Rijn. In een straal van 30 kilometer rond Zuid-Limburg wonen bijna 4 miljoen mensen in Nederland (Provincie Limburg), België (Vlaanderen en Wallonië) en Duitsland (Nordrhein-Westfalen).

Wie de steden Aken, Hasselt of Luik bezoekt, reist door Europa… maar dan op 30 kilometer van huis. Zuid-Limburg en de Euregio staan bekend als een ‘Bourgondische’ regio die naast gastvrijheid en culinaire kwaliteiten ook een rijke traditie in streekproducten kent. Maar liefst acht Michelinsterren in een gebied van 25 bij 25 kilometer. Daarnaast talloze bistro’s, eetcafés, loungeclubs en restaurants. Voor elke beurs en elke smaak.

Facts

601.089 inwoners, 20 bij 20 km
26.000 studenten, 43% buitenlands, beste universitair onderwijs van Nederland
Beste Hogeschool van Nederland, beste universiteit van Nederland
Snelle treinverbindingen met Brussel, Parijs, London, Keulen, Frankfurt, Amsterdam
Beste scholen van Nederland, beste kinderdagverblijf van Nederland
Populairste vakantiebestemming Nederland
8 Michelinsterren, beste B&B van Nederland
Grootste kunstbeurs ter wereld
Internationaal bekroonde wijnproductie
8 vliegvelden binnen 1 uur
34.000 bedrijven, 276.000 banen
220 kilometer grens met buitenland, 8 km met Nederland
Heerlen is de leegstand stad nr 1 van Nederland
Een van de grootste, meest innovatieve chemieclusters Europa
Nummer 3 in top-10 meest innovatieve bedrijven Nederland
100 miljoen € investering komende 5 jaar in Research & Business
Arbeidsproductiviteit per fte > € 116.000. (Nederland: € 82.000)
Euregio Maas-Rijn (straal 50 km) 3,7 miljoen inwoners, 3 landen, 3 talen
Eengezinswoning plm. 200k (Nederland 275k, Amsterdam 450k)
15 musea, 17 muziekpodia, 14 theaters, 3 filmhuizen
Beste ziekenhuis van Nederland


IGOM

Parkstad Limburg is één van de gemeentelijke organisaties die deel uitmaakt van het samenwerkingsverband IGOM (bundelt de kracht, kennis en capaciteit van ruim 400 managers en 9.000 medewerkersbinnen de Zuid-Limburgse (semi-)overheid). Zowel de vacatures als de beschikbare stageplaatsen worden aangekondigd op www.igom.nl

Bedrijvigheid

Leisure en toerisme

Onderwijs en arbeidsmarkt

Regiobranding en -promotie

Leisure en toerisme

Onderwijs en arbeidsmarkt

Regiobranding en -promotie