dinsdag 8 juli 2014

Leegstand in Heerlen nieuws

L1LT 13-1-14 met raadslid Roel Leers en burgemeester Ralf KrewinkelHeerlen is een stad met een enorme potentie,  maar de Gemeente verzaakt dor verdeeldheid en geruzie haar plicht om er wat van te maken en de Heerlenaren te geven waar zij recht op hebben. Volgens 95 procent van alle Heerlenaren,  schiet de gemeente op alle fronten tekort. Overal wordt er bij gebouwd waaronder het miljoenen verslindende Maankwartier terwijl de leegstand in de stad de hoogste van heel Nederland is. De reacties laten zien dat er op het niveau van het lokaal bestuur, zeker als het gaat om ruimtelijk beleid en het al dan niet doorgaan met grote vastgoedontwikkelingen, grote ontevredenheid en grote onrust bestaat. Velen ergeren zich aan de Heerlense politiek die word bepaald door een gemeenteraad die merendeels  word gedomineerd door op geld jagende beleggers en makelaars die geen zier geven om de stad en haar inwoners. Het is dan ook niet voor niets dat de gemeente met grote financiële problemen zit en overal geld weg  haalt om de gaten te vullen waardoor  de ontevredenheid , de verdeeldheid en de onrust alsmaar groter word.. Vooral met het vastgoedgebied heeft de gemeente onder aanvoering van De Wit en PvdA-burgemeester Paul Depla en door de macht van een kliek op geld jagende makelaars er een bestuurlijke en een financiële puinhoop van gemaakt.

De leegstand in Heerlen neemt gestaag toe en nagenoeg steeds meer winkels in het centrum en allerhande panden staan leeg. Retailers klagen steen en been over hun omzet en professionele eigenaren van kantoor- en bedrijfsruimten beschuldigen de gemeente van kiesbedrog, wanbeleid en  corruptie en dat zij hen met goedkope – en zwaar gesubsidieerde – kantoormeters zoals in het oude CBS-complex kapot concurreren.

De burgemeester en de gemeentesecretaris slaan zich echter fier op de schouder: ’We hebben al heel wat gedaan.’ maar wat zeer verontrustend is, dat Heerlen over de grootste voorraad aan vierkante retail-meters beschikt, en dus meters die niet verhuurd zijn en ook niet verhuurd zullen worden omdat ze veel te duur zijn zoals in het Maankwartier. De onderzoekers concluderen dat men in Heerlen als een kip zonder kop nieuwe vierkante meters op de winkelmarkt toevoegt. Ook wat diversiteit scoort Heerlen ver onder de maat. Heerlen beschikt in het aanbod over 790 vestigingen, tegen Maastricht met minder vierkante meters 1100 vestigingen kortom is al het nodige mis met de vastgoedsituatie met een leegstand van minstens 20 procent in Heerlen.

De gemeente doet naar de buitenwereld alsof zij op allerlei manieren bezig is met het wegnemen van de leegstand. De raad wil het leegstandsprobleem echter niet oplossen omdat de meeste raadsleden heulen met de vastgoedeigenaren en men komt niet tot krachtig bestuur omdat men steeds met elkaar overhoop ligt.
De raad kan geen  knopen doorhakken en weet niks anders te verzinnen dan de kop in het zand te steken   waardoor de gewenste resultaten uitblijven.


De symbolische rode kaart werd uitgedeeld via een paginagrote advertentie in de regio-edities van het Limburgs Dagblad en Dagblad de Limburger.Formeel word door de onderzoekers  gesteld dat Depla , Bruls en De Wit  er  in ieder geval een potje van hebben gemaakt en van alles verkondigen dat niet met feiten kan worden gestaafd want er werd  bijvoorbeeld helemaal niets bestudeerd en gedaan met de raad van professor Eichholtz, niet de minste in Nederland en expert op het gebied van professionele vastgoedkunde. Ook omdat zij moeten afboeken op grondexploitatie en omdat de door hen aangestuurde vastgoedprojecten onverantwoord zijn komt dus geen einde aan de penibele situatie en komen steeds meer panden en winkels leeg te staan . De partijen komen er blijkbaar bij een gebrek aan goede wil en  met name uit eigenbelang samen niet uit.

Het valt volgens de onderzoekers ten zeerste aan te raden dat alle professionele vastgoedpartijen die belangrijke posities hebben in de stad – en radeloos worden over het rampzalige vastgoedbeleid – aan tafel gaan zitten:  Multi, Corio, Het Loon, NSI, AM, C-Mill, Metroprop, Jos Paardekoper, De Jonge Vastgoed, 3W Development/Ruijters, NS Poort, Snippe Projecten, CBRE Global Investors, Q-Park etc en de woningcorporaties Wonen Zuid en Weller. Het is volgens de onderzoekers dringend noodzakelijk dat alle partijen de adviezen aannemen van professor Piet Eichholtz om radicaal een streep te zetten door de onrealistische ambities en hoogmoedige miljoenen verslindende projecten zoals het Maankwartier en men nu eens eindelijk overgaat op pragmatische, realistische acties om de stad uit het slop van de leegstand en financiele crisis te halen.

En als daaraan ook nog eens gratis parkeren in het centrum wordt gekoppeld in plaats van de dure parkeertarieven van Q-Park, en nu nog een mooi waardig standbeeld voor Wiel Knipa  en vooral met het respecteren van de wensen van de Heerlense bevolking zal het vast en zeker goed kunnen komen met de retail- en kantoorstad Heerlen.

D'r Lange Jan van Heerlen - Wiel Knipa

In Heerlen is dit onderwerp nog veel prominenter in beeld vanwege vergrijzing en de krimp van de bevolking en doordat de Gemeente de sloop van onschatbare architectuur heeft toegestaan . Levendigheid in binnensteden en het in ere houden van de cultuur zijn van cruciaal belang want de binnenstad vormt het visitekaartje en geeft inhoud aan de identiteit van de stad, cultuur en haar inwoners. Daarom is het van groot belang dat alle partijen de handen ineenslaan en met hart voor de stad en alle inwoners juist een bijdrage leveren aan de cultuur, de dynamiek en levendigheid van de Heerlense binnenstad.

tip: lees ook

leegstand-heerlen

Heerlen

Gemeentebeleid regelrechte ramp
 
Vorig jaar werd bekend dat het koophart van Heerlen met stip op 1 van de landelijke leegstandsbarometer staat. Nu gehele steden bekeken zijn en men zich daarbij niet beperkte tot de koopcentra prijkt Heerlen op plek 4 van de landelijke top 5. Het percentage leegstaande verkooppunten (VKP) per gemeente wordt in de bijgaande tabel weergegeven. De situatie is ronduit hopeloos te noemen en Heerlen blijft maar door gaan met een reeks van zeer onverstandige bestedingen en geldverkwisting.

Piet Eichholtz
   
Wat verontrustend is, dat  Heerlen over de grootste voorraad aan vierkante retailmeters beschikt, dus ook meters die niet verhuurd zijn. Onderzoekers concluderen  ‘dat vooral in Heerlen voorzichtig moet worden omgesprongen met de toevoeging van nieuwe vierkante meters op de winkelmarkt.’ Ook wat diversiteit scoort Heerlen niet bepaald een top: ‘Heerlen beschikt in het aanbod over 780 vestigingen, tegen Maastricht met minder vierkante meters 1100 vestigingen telt.’ Kortom,  er is veel mis met de retailvastgoedsituatie in Heerlen en daar is, met een leegstand op dit moment van meer dan 20 procent, weinig verandering in opgetreden te wijten aan het beleid van Riet de Wit.   
Burgemeester Depla, kameraad Bruls en Riet de Wit schijnen geen enkel contact te hebben gehad  met  de beroemde professor Piet Eichholtz, die al vele jaren er op wijst dat de gemeente  Heerlen een verkeerde weg is ingeslagen.

Formeel kun je stellen dat Depla en zijn kameraad Bruls  glashard ontkennen dat het beleid niet deugd,  want er werd ook helemaal niets bestudeerd met professor Eichholtz, niet de minste in Nederland op het gebied van professionele vastgoedkunde.


Eichholtz:   Ik heb twee keer een paar kwartier met een ambtenaar gesproken. Daarna heb ik nooit meer iets van de gemeente Heerlen gehoord.’

Hart-Leers: ‘Wij maken ons al geruime tijd zeer grote zorgen over koopstad Heerlen. Het is de allerhoogste tijd om gezamenlijk aan hartje Heerlen te trekken, alle zeilen bij te zetten en onze stad te behoeden voor een spookstadscenario.’

Jos van de Mortel    geen fan van Riet de Wit en burgemeester  Depla

Als iemand er meer van af weet hoe de vork in de steel steekt en wat er voor een spel met de miljoenen word gespeeld in Heerlen  dan is het Jos van de Mortel wel. Volgens van de Mortel, de koning van de beleggers  word er in Heerlen een desastreus beleid gevoerd met niet te overziene gevolgen.  Lees hier het gehele artikel  van de koning van de beleggers  Jos van de Mortel  >Upload waarom heerlen zoveel leegstand heeft


Redactie  In Heerlen klopt er iets niet helemaal

Een kind kan hier zelfs de was doen... je moet de bestaande bouwwerken een beter invulling geven, opknappen,  en niks maar dan ook  niets meer bijbouwen, bovendien alle besteedbare middelen inzetten ten behoeve van de stad en haar burgers. De belangen van de burger dienen op de eerste plek te staan en niet die van vastgoed koningen en mensen die niet eens uit Heerlen en niets dan parasieten en uitbuiters zijn. De winkeliers in geheel het centrum dienen ook een schadevergoeding  te krijgen van minimaal 100 000 euro netto belastingvrij( vanwege  de vele jarenlange overlast door bouw en opknap centrum door de achterlijke gemeente). Bovendien zou een onderzoek over de afgelopen 35 jaar moeten plaatsvinden en precies onderzocht moeten worden wie( welke vastgoed heren) verdiend hebben met  de sloop van honderden panden en vastgoed handel en op welk een wijze dat is geschied met hulp van gemeente raadsleden en burgemeesters.03 Mrt 2015
Kortom, er is veel mis met de retailvastgoedsituatie in Heerlen en daar is, met een leegstand op dit moment van meer dan 20 procent, weinig verandering in opgetreden te wijten aan het beleid van Riet de Wit. Burgemeester ...
17 Apr 2014
Hoe meer nieuwe leuke zaakjes ook mogen starten en er dankzij de burgers en beslist niet dankzij de gemeente van alles begint te bloeien in de stad , de binnenstad word danig ontsierd door leegstand., en er staan wel 200 ...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

G ads

Maastrichtse Jennifer Romen voor de derde keer wereldkampioene hiphop Solo Adults

De 21 jarige Maastrichtse Jennifer Romen is vrijdag voor de derde keer wereldkampioene hiphop geworden in de categorie Solo Adults in het Oostenrijkse Graz. De Maastrichtse super dans ster werd vorig jaar ook al wereldkampioen in het Italiaanse Rimini en in 2013 behaalde ze eveneens de wereldtitel. Jennifer Romen heeft een eigen dansschool (USDA) in Maastricht.

Ontdek je plekje Heerlen

Heerlen vroeger

Het Maankwartier in Heerlen = weggegooid geld

Heerlen Anno 2018

Zuid Limburg Facts

Heerlen

50° 54' 0" N / 5° 59' 0" E

Heerlen, Netherlands

Region: Limburg
Country: Netherlands
Latitude: 50.9
Longitude: 5.9833333

Zuid-Limburg is strategisch gelegen in het hart van de euregio Maas-Rijn. In een straal van 30 kilometer rond Zuid-Limburg wonen bijna 4 miljoen mensen in Nederland (Provincie Limburg), België (Vlaanderen en Wallonië) en Duitsland (Nordrhein-Westfalen).

Wie de steden Aken, Hasselt of Luik bezoekt, reist door Europa… maar dan op 30 kilometer van huis. Zuid-Limburg en de Euregio staan bekend als een ‘Bourgondische’ regio die naast gastvrijheid en culinaire kwaliteiten ook een rijke traditie in streekproducten kent. Maar liefst acht Michelinsterren in een gebied van 25 bij 25 kilometer. Daarnaast talloze bistro’s, eetcafés, loungeclubs en restaurants. Voor elke beurs en elke smaak.

Facts

601.089 inwoners, 20 bij 20 km
26.000 studenten, 43% buitenlands, beste universitair onderwijs van Nederland
Beste Hogeschool van Nederland, beste universiteit van Nederland
Snelle treinverbindingen met Brussel, Parijs, London, Keulen, Frankfurt, Amsterdam
Beste scholen van Nederland, beste kinderdagverblijf van Nederland
Populairste vakantiebestemming Nederland
8 Michelinsterren, beste B&B van Nederland
Grootste kunstbeurs ter wereld
Internationaal bekroonde wijnproductie
8 vliegvelden binnen 1 uur
34.000 bedrijven, 276.000 banen
220 kilometer grens met buitenland, 8 km met Nederland
Heerlen is de leegstand stad nr 1 van Nederland
Een van de grootste, meest innovatieve chemieclusters Europa
Nummer 3 in top-10 meest innovatieve bedrijven Nederland
100 miljoen € investering komende 5 jaar in Research & Business
Arbeidsproductiviteit per fte > € 116.000. (Nederland: € 82.000)
Euregio Maas-Rijn (straal 50 km) 3,7 miljoen inwoners, 3 landen, 3 talen
Eengezinswoning plm. 200k (Nederland 275k, Amsterdam 450k)
15 musea, 17 muziekpodia, 14 theaters, 3 filmhuizen
Beste ziekenhuis van Nederland


IGOM

Parkstad Limburg is één van de gemeentelijke organisaties die deel uitmaakt van het samenwerkingsverband IGOM (bundelt de kracht, kennis en capaciteit van ruim 400 managers en 9.000 medewerkersbinnen de Zuid-Limburgse (semi-)overheid). Zowel de vacatures als de beschikbare stageplaatsen worden aangekondigd op www.igom.nl

Bedrijvigheid

Leisure en toerisme

Onderwijs en arbeidsmarkt

Regiobranding en -promotie

Leisure en toerisme

Onderwijs en arbeidsmarkt

Regiobranding en -promotie