maandag 26 oktober 2015

kunstenaar Serge Heederik herdacht
In Memoriam,

Filosofiestudent Serge Heederik (25) werd op zaterdag 25 mei 1996  slachtoffer van "zinloos geweld" na een avond stappen op weg naar de bus naar Brunssum in de stationstunnel van Heerlen..

Zijn moordenaar boorde hem twee keer het hele lemmet van een grote dolk in het lichaam. "Willem, zijn broer,  zag de angst in zijn ogen, maar Serge was dood voor hij het zelf goed kon bevatten." Ruim drie jaar na zijn overlijden verschenen de gedachten van de jonge denker in boekvorm. Zijn moeder: "Hoe zou ik bitter zijn over de moordenaars? Dat was hij zelf ook niet."


L1 over de tentoonstelling over de overleden kunstenaar Serge Heederik
Behalve in de regionale pers kreeg de moord op Serge op zaterdag 25 mei 1996 weinig aandacht. Gezien de ongelooflijke willekeur van de moordenaars in hun slachtofferkeuze en gezien de uitzonderlijke gewelddadigheid en koelbloedigheid van de moord, was niet te begrijpen dat de media de gebeurtenis doodzwegen. Zeker omdat destijds de dood van Joes Kloppenburg, ook slachtoffer van zinloos geweld, een stortvloed van berichten veroorzaakte.


Daders "Wandelende tijdbommen"


De hoofddader bleek een man (24) uit Hoorn, op familiebezoek in Heerlen. De andere (17) was zijn neef.  "Wandelende tijdbommen" noemde de politie ze achteraf. Sake van de W. , de dader met het mes, kreeg vijftien jaar cel. Zijn neef, Jowie V., tijdens de moord onder invloed van drank en pillen, kreeg drie jaar en TBS.


De zon is het oog van God


Serge was een veelzijdig talent, afgestudeerd kunstenaar en student filosofie. Eerst 20 jaar later was zijn creatieve erfenis voor het eerst te zien tot en met 5 juli 2015 in kunstencentrum Signe in Heerlen en werd de postume bundel  'De zon is het oog van God' met filosofische dagboekaantekeningen van Serge gespresenteerd.  De samensteller van 'De zon is het oog van God', dr. Antoon van den Braembussche, was Serge's docent aan de Universiteit van Amsterdam, ten tijde van de moord en citeerde van de vele spreuken die Serge over het thema moord heeft geschreven:

"De mens kan als enige de verbale maar vooral non-verbale communicatie zoals angst, overgave en berouw negeren en een medemens alsnog doden. Zelfbedrog ten top en dus zeer menselijk."


Omvangrijke inspirerende geschiften


Niet alleen moord is een thema in Serge's geschriften, ook de doodstraf. Serge schreef daarover onder meer:

,,De doodstraf is wel de meest afschuwelijke vorm van moord met voorbedachte rade. Een persoon kan in de grond eigenlijk nooit verantwoordelijk voor zijn daden worden gesteld, omdat hij altijd het product is van zijn eigen karakter, de omgeving en het gehele systeem. Voor het geven van de doodstraf wordt de verantwoordelijkheid heel geraffineerd verdeeld over verschillende personen en instanties vanaf de politieagent die arresteert, tot aanklager, rechter, het gehele rechtssysteem en uiteindelijk de beul. Niemand is in zo'n geval verantwoordelijk en aan de gevangene wordt niets gevraagd, omdat hij in strijd met de wet heeft gehandeld. Er wordt een overeenkomst gesloten over datum en tijdstip en de moord wordt in koelen bloede voltrokken.''


Inspirerend Boekwerk Filosofie


De geciteerde spreuken over moord en doodslag vormen slechts twee van de 23 thema's die in 'De zon is het oog van God' besproken worden. Samensteller Van den Braembussche verdiepte zich in ruim tweeduizend pagina's met filosofische teksten. Met zijn selectie van spreuken heeft hij een kostbaar boek samengesteld dat jong en oud  inspireert tot filosofie en een humane geweldloze samenleving.


Serge Heederik-prijsDe opbrengst van het boek word in een fonds gestort ten behoeve van de 'Serge Heederik-prijs'. Deze prijs zal vanaf volgend jaar steeds op 25 mei worden uitgereikt aan een jonge veelbelovende filosoof. Van den Braembussche denkt dat het boek daarmee ook een stimulans kan zijn: ,,Serge liet ons een getuigenis achter, die haaks staat op leegte en zinloos geweld, op de schijnvertoning van de media.'''Ik denk dat zelfs in de braafste burger verdrongen gevoelens zitten, die hem tot een moord kunnen aanzetten.'   Serge Heederik Deze uitspraak noteerde kunstenaar en filosofiestudent Serge Heederik in 1991 in zijn 'geestelijk dagboek'. Op 25 mei 1996 werd hij, 25 jaar oud, slachtoffer van een koelbloedige moord. Hij liet een grote hoeveelheid filosofische aantekeningen na. Een selectie hieruit, verzorgd door zijn docent dr. A. Van den Braembussche, is  verschenen als 'De zon is het oog van God'. De korte, aforistische notities behandelen vooral thema's op het grensvlak tussen filosofie en mystiek: het bestaan van een vrije wil, de verbondenheid met het Al of de (on)bereikbaarheid van de Absolute waarheid. Opmerkelijk zijn de stellige toon en filosofische gestrengheid van de uitspraken, evenals een onmiskenbare hang naar het Absolute. Deze uitgave maakt de tragiek van het vroege overlijden van een jonge filosoof enerzijds extra voelbaar, anderzijds is dit voortleven van zijn denken een kleine overwinning op de dood.

(Biblion recensie, Desanka Kempers.)


Bronnen


De Volkskrant  16-05-2015
http://www.volkskrant.nl/beeldende-kunst/de-vergeten-moord-op-serge-krijgt-kleur~a4025468/

Trouw
http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2637426/1999/05/27/Moord-is-menselijk.dhtml

Digibron.nl
http://www.digibron.nl/search/detail/012ddd6afe12fba277efb214/ijskoude-moordenaars

You Tube
https://www.youtube.com/watch?v=e_EfWV4zYQE
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

G ads

Maastrichtse Jennifer Romen voor de derde keer wereldkampioene hiphop Solo Adults

De 21 jarige Maastrichtse Jennifer Romen is vrijdag voor de derde keer wereldkampioene hiphop geworden in de categorie Solo Adults in het Oostenrijkse Graz. De Maastrichtse super dans ster werd vorig jaar ook al wereldkampioen in het Italiaanse Rimini en in 2013 behaalde ze eveneens de wereldtitel. Jennifer Romen heeft een eigen dansschool (USDA) in Maastricht.

Ontdek je plekje Heerlen

Heerlen vroeger

Het Maankwartier in Heerlen = weggegooid geld

Heerlen Anno 2018

Zuid Limburg Facts

Heerlen

50° 54' 0" N / 5° 59' 0" E

Heerlen, Netherlands

Region: Limburg
Country: Netherlands
Latitude: 50.9
Longitude: 5.9833333

Zuid-Limburg is strategisch gelegen in het hart van de euregio Maas-Rijn. In een straal van 30 kilometer rond Zuid-Limburg wonen bijna 4 miljoen mensen in Nederland (Provincie Limburg), België (Vlaanderen en Wallonië) en Duitsland (Nordrhein-Westfalen).

Wie de steden Aken, Hasselt of Luik bezoekt, reist door Europa… maar dan op 30 kilometer van huis. Zuid-Limburg en de Euregio staan bekend als een ‘Bourgondische’ regio die naast gastvrijheid en culinaire kwaliteiten ook een rijke traditie in streekproducten kent. Maar liefst acht Michelinsterren in een gebied van 25 bij 25 kilometer. Daarnaast talloze bistro’s, eetcafés, loungeclubs en restaurants. Voor elke beurs en elke smaak.

Facts

601.089 inwoners, 20 bij 20 km
26.000 studenten, 43% buitenlands, beste universitair onderwijs van Nederland
Beste Hogeschool van Nederland, beste universiteit van Nederland
Snelle treinverbindingen met Brussel, Parijs, London, Keulen, Frankfurt, Amsterdam
Beste scholen van Nederland, beste kinderdagverblijf van Nederland
Populairste vakantiebestemming Nederland
8 Michelinsterren, beste B&B van Nederland
Grootste kunstbeurs ter wereld
Internationaal bekroonde wijnproductie
8 vliegvelden binnen 1 uur
34.000 bedrijven, 276.000 banen
220 kilometer grens met buitenland, 8 km met Nederland
Heerlen is de leegstand stad nr 1 van Nederland
Een van de grootste, meest innovatieve chemieclusters Europa
Nummer 3 in top-10 meest innovatieve bedrijven Nederland
100 miljoen € investering komende 5 jaar in Research & Business
Arbeidsproductiviteit per fte > € 116.000. (Nederland: € 82.000)
Euregio Maas-Rijn (straal 50 km) 3,7 miljoen inwoners, 3 landen, 3 talen
Eengezinswoning plm. 200k (Nederland 275k, Amsterdam 450k)
15 musea, 17 muziekpodia, 14 theaters, 3 filmhuizen
Beste ziekenhuis van Nederland


IGOM

Parkstad Limburg is één van de gemeentelijke organisaties die deel uitmaakt van het samenwerkingsverband IGOM (bundelt de kracht, kennis en capaciteit van ruim 400 managers en 9.000 medewerkersbinnen de Zuid-Limburgse (semi-)overheid). Zowel de vacatures als de beschikbare stageplaatsen worden aangekondigd op www.igom.nl

Bedrijvigheid

Leisure en toerisme

Onderwijs en arbeidsmarkt

Regiobranding en -promotie

Leisure en toerisme

Onderwijs en arbeidsmarkt

Regiobranding en -promotie