Tweet PST

zondag 5 februari 2012

Architectuur in Heerlen door Joosje van Geest

Dit deel uit de serie Architectuur en stedenbouw 1850-1940 is gewijd aan het Zuid-Limburgse Heerlen. De zwarte aanslag op sommige gebouwen in de stad die de rokende mijnindustrie heeft achtergelaten herinnert nog direct aan de steenkoolwinning. De mijnbouw betekende dat het landelijke Heerlen veranderde in een moderne mijnstad, met als gevolg een enorme bouwactiviteit; voorbeelden daarvan zijn de gebouwen van Staatsmijnen, de Vroedvrouwenschool, de Mijnschool, de vele woningen voor arbeiders en beambten. Als hoogtepunten moeten natuurlijk ook het nieuwe raadhuis en Warenhuis Schunk (het Glaspaleis) genoemd worden.Met dit boek in de hand zullen zowel de inwoners als bezoekers van Heerlen zich verwonderen hoe de mijngeschiedenis zijn sporen heeft achtergelaten en de architectuur en stedenbouw van de stad tot een uniek cultureel erfgoed heeft gemaakt.


Recensie(s)

Architectuur en stedebouw in heerlen

Architectuur en stedebouw in heerlen 
1850-1940

Nederlands - Paperback

NBD|Biblion recensie

De mijngeschiedenis heeft zijn onuitwisbare sporen achtergelaten in de architectuur en stedenbouwkundige ontwikkeling van de Zuid-Limburgse stad Heerlen. Voorbeelden daarvan zijn de gebouwen van de Staatsmijnen, de Vrouwenvroedschool, de Mijnschool en de vele ambtenaren- en arbeiderswoningen. Hoogtepunt vormen het nieuwe Raadhuis en Warenhuis Schlunk. Het boek is het resultaat van de samenwerking tussen het Vituvianum, Centrum voor Architectuur in de Euroregio Maas-Rijn, en Uitgeverij Waanders. Het is een deel uit de reeks waarin jonge bouwkunst in de middelgrote steden in Nederland centraal staat. Zwartwitfoto's, een notenapparaat, een register van straat- en buurtnamen en een personenregister maken het boek tot een bruikbare gids voor iedere architectuurtoerist.

(Biblion recensie, I.S.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

G ads

Maastrichtse Jennifer Romen voor de derde keer wereldkampioene hiphop Solo Adults

De 21 jarige Maastrichtse Jennifer Romen is vrijdag voor de derde keer wereldkampioene hiphop geworden in de categorie Solo Adults in het Oostenrijkse Graz. De Maastrichtse super dans ster werd vorig jaar ook al wereldkampioen in het Italiaanse Rimini en in 2013 behaalde ze eveneens de wereldtitel. Jennifer Romen heeft een eigen dansschool (USDA) in Maastricht.

Ontdek je plekje Heerlen

Heerlen vroeger

Het Maankwartier in Heerlen = weggegooid geld

Heerlen Anno 2018

Zuid Limburg Facts

Heerlen

50° 54' 0" N / 5° 59' 0" E

Heerlen, Netherlands

Region: Limburg
Country: Netherlands
Latitude: 50.9
Longitude: 5.9833333

Zuid-Limburg is strategisch gelegen in het hart van de euregio Maas-Rijn. In een straal van 30 kilometer rond Zuid-Limburg wonen bijna 4 miljoen mensen in Nederland (Provincie Limburg), België (Vlaanderen en Wallonië) en Duitsland (Nordrhein-Westfalen).

Wie de steden Aken, Hasselt of Luik bezoekt, reist door Europa… maar dan op 30 kilometer van huis. Zuid-Limburg en de Euregio staan bekend als een ‘Bourgondische’ regio die naast gastvrijheid en culinaire kwaliteiten ook een rijke traditie in streekproducten kent. Maar liefst acht Michelinsterren in een gebied van 25 bij 25 kilometer. Daarnaast talloze bistro’s, eetcafés, loungeclubs en restaurants. Voor elke beurs en elke smaak.

Facts

601.089 inwoners, 20 bij 20 km
26.000 studenten, 43% buitenlands, beste universitair onderwijs van Nederland
Beste Hogeschool van Nederland, beste universiteit van Nederland
Snelle treinverbindingen met Brussel, Parijs, London, Keulen, Frankfurt, Amsterdam
Beste scholen van Nederland, beste kinderdagverblijf van Nederland
Populairste vakantiebestemming Nederland
8 Michelinsterren, beste B&B van Nederland
Grootste kunstbeurs ter wereld
Internationaal bekroonde wijnproductie
8 vliegvelden binnen 1 uur
34.000 bedrijven, 276.000 banen
220 kilometer grens met buitenland, 8 km met Nederland
Heerlen is de leegstand stad nr 1 van Nederland
Een van de grootste, meest innovatieve chemieclusters Europa
Nummer 3 in top-10 meest innovatieve bedrijven Nederland
100 miljoen € investering komende 5 jaar in Research & Business
Arbeidsproductiviteit per fte > € 116.000. (Nederland: € 82.000)
Euregio Maas-Rijn (straal 50 km) 3,7 miljoen inwoners, 3 landen, 3 talen
Eengezinswoning plm. 200k (Nederland 275k, Amsterdam 450k)
15 musea, 17 muziekpodia, 14 theaters, 3 filmhuizen
Beste ziekenhuis van Nederland


IGOM

Parkstad Limburg is één van de gemeentelijke organisaties die deel uitmaakt van het samenwerkingsverband IGOM (bundelt de kracht, kennis en capaciteit van ruim 400 managers en 9.000 medewerkersbinnen de Zuid-Limburgse (semi-)overheid). Zowel de vacatures als de beschikbare stageplaatsen worden aangekondigd op www.igom.nl

Bedrijvigheid

Leisure en toerisme

Onderwijs en arbeidsmarkt

Regiobranding en -promotie

Leisure en toerisme

Onderwijs en arbeidsmarkt

Regiobranding en -promotie